22 Aralık 2010 Çarşamba

Ucuz olan karlı mıdır?Az para harcamak her zaman ekonomik davranmak mıdır?

Bu blogda en çok okunan sayfa sıralamasında 2 yıldır değişmeyen başlık;
Çok farklı fiyatlarda dökme demir tava ya da tencereler bulabiliyoruz bu farklılıkların sebepleri nelerdir?
http://dokmedemir.blogspot.com/2008/08/ok-farkl-fiyatlarda-dkme-demir-tava-ya.html
Aslında bu merakın temelinde yatan şey döküm demir eşyaların pahalı olduğu hakkındaki önyargı.

Birşeyin fiyatı size sağladığı faydanın büyüklüğü ve sağladığı faydanın süresi ile bağlantılıdır.

Bir çelik tencereyi kaç yıl kullanabilirsiniz?3 yıl,5 yıl...daha fazla değil.İçindeki çizikler,kulplarındaki veya saplarındaki bozulmalar,varsa cam kapağının kırılması vb...sonunda tencerenizi terketmek zorunda kalırsınız.

Peki ya teflonlar?Onlar daha da az ömürlüdür.En kaliteli teflonunuz bile 3 yıldan fazla dayanamaz.Mutlaka ya çizilir ya soyulur.Hele sık yemek pişiriyorsanız aynı tavayı tencereyi hergün kullanıyorsanız bu süre daha da kısalır.

Çelik bir tencere ,ısı kaybı yaratır.Gövdesi tabanınından daha incedir.Dolayısıyla ısı kaybı yaratır.Kapağı sıkı kapanmaz o da ısı kaybı yaratır. Isı kaybı yemeğin lezzetinde kayıp aynı zamanda ocakta enerji kaybıdır.Daha çok doğalgaz,elektrik ya da tüp demektir.

Teflonlar ise daha sıkıntılıdır.Çelik tencere ile aynı zaafiyetlere sahip olmasının yanında sağlık açısından risklidir.Yüksek ısıya çıkınca sağlığa zararlı olur çizilince sağlığa zararlı olur.Yani kontrol edemediğiniz riskleri hergün yemeğinize ekler sonra da afiyetle oturup yersiniz.
Bütün bunlara karşın ne çelik ne de teflon tencereleri size bedava vermezler.Onlara da para ödersiniz.3-5 yıl sonra çöpe atar sonra yine alırsınız.

Oysa dökme demir bir tencerede ısı kaybı yaşanmaz bir kez ısındıktan sonra kısık ateşte bile pişirebilirsiniz.Tüm gövdesi ve kapağı dahil aynı yoğunluk ve kalınlıktaki malzemeden üretilmiştir.Yemeğiniz lezzetli olur.Başka hiçbir tencerede bulamayacağınız bir lezzet yakalarsınız.Ayrıca siz yıllarca kullanır hatta çocuğunuza bile bırakırsınız.

İyi kalite bir dökme demir tencereyi seneler boyunca aynı performans ve keyifle kullanır her akşam yediğiniz yemeği bir ziyafete çevirisiniz.

Onca para verip aldığınız yiyecek malzemelerinizin değerini ve lezzetini tam olarak tadıp hakkını verirsiniz.

Dökme demir ızgaralarda ise durum daha çarpıcıdır.Çünkü tencerede belki sebze ya da bakliyat da pişireceksiniz.Ama ızgarada pişireceğiniz yiyecekler mutlaka değerli yiyeceklerdir.10-15 ytl verip satın aldığınız bir dilim pirzolayı,bonfileyi ,köfteyi veya somonu ancak en kaliteli ızgarada pişirdiğinizde onun asıl ve mükemmel lezzetine ulaşabilirsiniz.Yanlış pişirilmesi lezzet açısından neredeyse ziyan olması anlamına gelir.

Bu noktada en iyi mutfak eşyasını kullanmak bir israf değil karlı bir yatırımdır.

Ama dökme demir mutfak eşyanızı dikkatli seçin, aldığınız ürünün kısa süreli yatırım türünden ve düşük kaliteli olmasına izin vermeyin.

Hiç yorum yok: