17 Ağustos 2008 Pazar

Dökme demir tencere ve tavaları kullanırken nelere dikkat edilmesi gerekir?

-Emayeli dökme demir tava /tencereyi ilk kullanımdan önce deterjansız olarak sıcak su ile yıkayın.Sonra ocağın üzerine koyup iyice ısınmasını bekleyin.
-Isınan tavaya biraz sıvıyağ dökün ve ısıya dayanıklı bir fırça vb... ile iyice heryerini sıvıyağ ile yağlayın.
-Daha sonra kağit havlu ile yağın fazlasını silin.
-Bu işlem emaye üzerinin kayganlaştıracak bir tabaka ile kaplanmasını sağlayacaktır.Bu işlemi sadece ilk kullanımdan önce yapmanız yeterlidir.Her seferinde yapmanız gerekli degildir.İsterseniz ara sıra örnegin 3 ayda bir bu işlemi tekrar edebilirsiniz.
-Emaye tabakasına zarar vermemesi açısından metal veya sert mutfak araçları (metalden maşa,kaşık,spatula vb...) kullanmamanızı öneririz.
-Tava veya tencereyi yerleştirdiğiniz ocağin alevini tencerenin zemininden kenarlara taşacak kadar çok açmayın.Tava/tencere iyice ısındıktan sonra çok kısık ateşte bile ısısını muhafaza edecek ve ısıyı tüm yüzeye eşit bir şekilde dağıtacaktır.
-Tavayı /tencereyi sert bir yüzeye düşürmeyiniz veya çarpmayınız.Emaye tabakası bir tür camdır ,kırılabilir ve zarar görebilir.
-Yıkama sırasında sıvı bulaşık deterjanı ve yumuşak bir sünger veya çok sert olmayan türde bir bulaşık fırçasını kullanabilirsiniz.Beyazlatıcılı veya çamaşır suyu içeren ürünlerle temizlemeyiniz.
-Bulaşık makinesinde yıkamanızda sakınca yoktur.Ancak yıpranmasını ve emaye tabakanın zarar görmesini hızlandıracağı icin sık sık makinada yıkanması önerilmez.
-Ürünün hem alt hem de üst yüzeyi tamamen emaye ile kaplanmıştır.Üst ve alt yüzeyin birleştiği yerde ham dökme demir görülebilmektedir.Bu hattın tavayı/tencereyi dolaba kaldırmadan önce kuru olduğunu kontrol edin, gerekiyorsa kurulayın.

Hiç yorum yok: