11 Kasım 2008 Salı

Peynir fondü



900 gr rendelenmiş peynir (eski kaşar,gruyere,parmesan vb... eritilmeye uygun peynirlerden tek çeşit veya eşit oranlarda bir karışım olarak.)
1 adet sarmısak ikiye kesilmiş
4 çay kaşığı mısır nişastası
50 cl beyaz şarap
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 küçük bardak KİRSCH-kiraz brendisi- veya Altın likör -isteğe bağlı-
karabiber
1/2 çay kaşığı rendelenmiş muskat

-Fondü kabının içini sarmısak ile iyice ovun.
-Beyaz şarabı ekleyin ve ısıtın.
-Peynirleri ekleyin ve eritin.
-Mısır nişastasını kirsch'in içinde eritin ve ekleyin.
-Karabiber,muskat,limon suyu tatlandırın ve gerekiyorsa çok az tuz ekleyin.
-Sıcak olarak hemen servis yapın.

-Servis için 2 cm lik küpler halinde kesilmiş ekmek önceliklidir.Ama dilerseniz haşlanmış patates,mantar,pırasa veya brokoli vb... de kullanabilirsiniz.
-Fondüyü tatlandırmak için kimyon,ince doğranmış acı biber,mantar vb... ile değişik lezzetler ekleyebilirsiniz.
-Peynir türleri damak tadınıza bağlı olarak değişebilir.Rokfor,pecorino vb... ile fondünüzü daha aromatik ve zevkinize özel yapabilirsiniz.
-Azalan peynir fondünüze son olarak bir yumurta kırıp karıştırarak fondü keyfinizi doyurucu ve lezzetli bir final ile bitirebilirsiniz.

Hiç yorum yok: